НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Година 7 (22 септември 1934 – 12 юли 1935), брой 129

  Година 7 (1934 - 1935) - Вестник 'Братство' – 1928-1944
Алтернативен линк

Вестникът за изтегляне във формат pdf

БРАТСТВО

Двуседмичник за братски живот


Брой 129 - год. VII.

Севлиево, 19 юни, 1935 год.

--------------------

Абонамент:

За България – 60 лева

За странство – 1 долар

Отделен брой 2 лева


Всеки абонат ще получи безплатно книгата

„Що е окултизъм“

от Сава Калименов

----------------

Адрес: в-к „ Братство“ , гр. Севлиево.

Редактор: Ц. Калименова


Съдържание:

Слънце и живот (N.)
Предтечите (Auroro)
Светлинни (въздушни) бани (Д-р Ив. М-в)
Влияния на планетите (Из Беседите)
Словото на Учителя. Качествата на реалността (продължение от брой 128)
Как да използваме слънчевата енергия (Нина Рудникова - продължение от брой 128)
Електричеството ни мисълта (Из „Revue Metapsychique“)
Слоновете и магарето (басня – Дядо Благо)
Книжнина

СЛЪНЦЕ И ЖИВОТ


„Невежите ще разберат природата по нейните ограничителни физически закони, умните — по нейните светли поеми, а духовните по нейните плодове, от които изтича живота на цялото човечество“.

Учителя


От неколко десетки години Учителят ни препоръчва да излизаме сутрин рано, преди изгрев слънце още, да правим разходки, гимнастически упражнения, дълбоки и ритмични дишания, да се излагаме на слънце след изгрев и пр., като ни казва че: „Сутрин, от 12 часа среднощ до 12 часа на пладне, има прилив на слънчева енергия, а от 12 часа на пладне до 12 часа среднощ има отлив. Приливът, който започва от 12 часа полунощ, дохожда до най-високата си точка при изгрева на слънцето. Този прилив е най-силен и животворен. Лечебността на слънчевата енергия е различна: преди изгрев слънце — за подобрение на нервно мозъчната система; при изгрев слънце — за уякчаване на дихателната система; а от 9 до 12 часа за уякчаване на стомаха т. е. през това време на деня слънчевите лъчи произвеждат целебно действие на болния стомах. А след обед изобщо слънчевата енергия има малки целебни, резултати.“ Още в началото това сутринно излизане се посрещна от обществото с голяма критика и подигравки. Това лошо обществено мнение обяви тия, които излизат сутрин рано на молитва, да правят гимнастически упражнения на полето, да дишат дълбоко, да се разхождат. да четат, за идолопоклонци.

Но винаги всяко ново нещо. което идва в живота и се налага, е срещало острата критика и безпощадна присъда на консервативното общество. Днес хората напълно са се откъснали от природата и вършат точно противното на онова, което нейните закони ни посочват. И вследствие на това се дължат големите противоречия в живота ни: болести, недъзи и пр. И ако някой се осъзнае и почне да търси истината, да търси контакт с извора на живота и заживее нов, различен от дотогавашния, живот, и щом се откаже от известни недобри дела и пороци, той бива обявен от своите приятели за смахнат, едва ли не и за луд.

Един стар вегетарианец разправяше какво е било общественото мнение за вегетарианството преди 30 години, когато е започнало това движение у нас и когато вегетарианците са били единици. Когато се научили някои, че в София имало някой си човек-чудак, който не ядял месо, при него постоянно отивали хора да го видят и с учудване се запитвали как може човек да живее без месо. Но ето в последното десетилетие виждаме, че заедно с напредъка на човечеството, науката и разширението и по-дълбокото схващане на етичните закони, вегетарианството е познато в широките кръгове на обществото; и днес никой не се чуди когато лекарят му предписва да се храни с безкръвна храна. ако иска да оздравее и да запази бодрост и младенчески дух или когато етиката препоръчва на хората чиста плодова храна, ако искат да се развива правилно и душевния им живот.

Ако преди 20 — 30 години някой би говорил да се построят хижи из планините, биха го сметнали за голям чудак. Днес има построени много хижи и излетниците не се опасяват, че ще останат всред планината в лошо време.

Така е и с ранното излизане, преди изгрев слънце, на размишления и медитация всред природата, на разходка, гимнастически упражнения и пр.

Още от по-голямо значение са тия ранни светлинни бани, ако се съчетаят с полезни гимнастически упражнения, с дълбоко и ритмично дишане, с водни бани или обливания поне. След като сме стояли изложени на сутринното слънце известно време, от голяма полза ще е ако се прибавят и тия водни бани, които препоръчва германския лекар Луй Куне в книгата си „Нова лечебна наука“.

Ние сме се отдалечили от природата и трябва да обърнем другата страница на нашия живот — да лягаме рано и да ставаме рано преди изгрев слънце, ако искаме да се свържем с нея и да представляваме реална част от нея.

N.


Предтечите


Голгота пак ти, майко, готви
безумний Каин. В кръвни локви
ще твойте рожби да приспи.
Ще скочи с ярост ненаситна
и къс по къс гръдта ти китна
ще къса, трови и дроби.

Без свян, без капка добродетел
над теб ще сипе смрад и жупел;
в лудешки танц ще съска меч,
С стоманен град снага ти болна
без жал ще удря и злокобна
над тебе песен ще извий.

Той братска обич не познава,
ни милост, що се в жертва дава.
Но ти тогава извърни
плачущий глед от кървав заник
към изгрев, где кат' птички равни
лети към теб светяща рат.

Тя рани тежки ще обвърже,
и сълзи жежки ще избърше.
И ти ще чуеш песента
на тия птички прилетели,
с очи от обич заблестели,
и с братски чувства във сърца.

Дългът върховен тях повика —
на твоя плен н скръб велика
да смъкнат страдния ярем.
След оня ужас, катастрофа,
одежда те ти везат нова
от мирис, звуци и лъчи.

Така те, майчице злочеста,
ще теб окичат кат' невеста,
в първичната ти красота.
Душа ти пак тогаз изново
ще слуша огненото слово
на твоя царствен Дух-Жених.

Auroro


Светлинни (въздушни) бани


Светлинните бани се наричат и въздушни. Те малко се практикуват у нас и в повечето случаи се смесват със слънчевите бани. Въздушна баня наричаме излагане на цялото голо тяло на въздуха с цел да стане основно проветрение на кожата на тялото и да се добие едно къпане на сухо чрез галене на вятъра, който докарва хладни струи въздух покрай кожата. Въздушните бани се правят без слънце, напр., преди изгрев на слънцето, или през деня, ако е облачно времето. Цялата тази баня охлажда тялото и с това действа като хубава реакция върху кръвообращението, точно така, както една хладна или студена баня в морето. Вън от това, голото тяло получава масово лъчите на дифузната слънчева светлина, които също не са лишени от част от благодатта на пряката слънчева светлина.

За да направим подобна баня, достатъчно е да се разхождаме съвършено голи или снабдени с бански гащички в парк, или в по-отдалечено место. Такива идеални бани се правят най-резултатно във високите планини, или край морето. Внимава се особено да не се правят при морско течение, или такова в планинско дефиле, или въобще там където има усилен и упорит вятър. Отначало тези бани трябва да бъдат кратковременни, за да свикне организма, а после могат да траят до един час. При по-хладно време къпещия се трябва да усилва своето движение било чрез гимнастически упражнения, било чрез леко потичване, което, обаче, не трябва по никой начин да доведе организма до изпотяване. Хубаво е след въз душната баня да следва изтриване със студена вода, която се понася по-леко след такава баня. Обикновено в умерените страни температурата през пролетните, летни и есенни месеци варира между 15 и 25 гр. на сянка и това са много пригодни температури за правене на тези бани. Обаче, подобни бани калени индивиди могат да правят и при по-низки температури, но тогава банята трябва да трае само няколко минути, или да стане в стая с отворен прозорец, където няма вятър. Различаваме следните въздушни бани: твърде студена при температура около 00С, студени от 2—80С, опреснителни от 10—150 С, хладни и ободряващи от 15—250С гр. и топли — над 250С градуса.

Студените въздушни бани се препоръчват на хора с нежна кожа и конструкция, анемични, лимфатични, умствено преуморени, нервни и неврастеници. Студените светлинни бани се понасят много леко и от нежни организми и никога не повреждат при методична манипулация. Училища на открито, каквито ги познаваме, почиват на принципа за използваме тези светлинни студени бани и лекарите, и родителите на децата признават отличните резултати от тях. Според наши наблюдения, светлинните бани действат като усилена реакция на кръвообращението и това периодично охлаждане на тялото указва благотворно влияние върху духа на човека и дава следните физически преимущества: засилва апетита, намалява анемията, калява организма и го прави по малко чувствителен към настинки, хрема и инфлуенца.

Д-р Ив. М-в

(Из Вестник на Жената)


Влияния на планетите


В електричеството има две положителни течения: едното течение иде от центъра на слънцето. а другото от центъра на земята. Когато се срещнат, те се отблъскват, понеже електричеството, което иде от слънцето, иска да проникне центъра на земята и да направи един цял кръг; също тъй и електричеството, което иде от центъра на земята, иска да направи един кръг и като се срещнат, те се спират в своите действия, понеже противоречие има между тях. Тогава в помощ на тия две противоречия идат други две магнетични течения: едното иде от слънцето, а другото от земята. Те отклоняват теченията на електричеството. Едното отклонява електрическото течение на слънцето в дясно, а другото отклонява електрическото течение на земята в ляво. И ние казваме тогава: положителното с отрицателното се съединявате.

Тия течения, които идват от слънцето, проникват цялата слънчева система. От слънцето излиза един кръг, който минава през центъра на Меркурий. После излиза друг кръг, който минава през центъра на Венера и т. н. Значи от слънцето излизат кръгове, които минават през всичките центрове на планетите. Това са все електрически течения, които правят тия кръгове. Но много рядко се случва такова съчетание, при което всички планети да бъдат на една права линия. Обикновено те са в разни положения. Знаете ли тогава, какво влияние ще окажат те върху земята? Значи, има разни течения от слънцето, които отиват към всичките планети, но има и други течения от разните планети към земята.

Да допуснем, че някой от вас е под влиянието на Юпитер, която е 432 милиона мили далеч от слънцето. Такъв човек няма да бъде горещ темперамент, няма да има темперамента на Венера, защото електрическите и магнетическите течения, които идват от Юпитер се различават от тия токове, които излизат от Слънцето — не са едни и същи. Това са течения, които идват от други сфери, от другия свят. Слънцето съставлява част от друго едно слънце, около което също тъй има течения, но те са по интензивни в своите трептения. Теченията на нашето слънце са вторични: те са, които влияят на хората. Ако някой човек е накрая на слънчевата система, за колко време ще дойде светлината до него? Слънчевата светлина иде на земята за осем минути. — До Юпитер приблизително за 40 минути. Тъй че слънчевата светлина ще употреби 4 ½ часа, докато стигне до най-отдалечената планета във вселената. Ако вие се намирате под влиянието на Юпитер, то слънцето, или тази интелигентна светлина ще повлияе само върху някои части от вашия мозък. Юпитер ще повлияе върху личните ви чувства, а донякъде и на милосърдието. Неговото влияние няма да се отрази върху цялото ви развитие. Затова, всички планети трябва да влияят върху вас. И така е в действителност всяка планета указва по-голямо или по-малко влияние върху вас. Това са Слънчеви течения и вие сте един фокус дето всички тия течения от целия Космос се събират във вас. И ако ви погледне някой ясновидец, ще види много кръгове около вас. Това са все различни влияния, различни течения. И вие мязате на мушица, омотана От главата до петите с паяжина, с хиляди нишки. Така сте опасани и вие от много кръгове на разни планети. И това са все влияния, които дават потик на вашите чувства и действия. Вие трябва да пазите всички тия идеи. Ако някой път скъсате една от тия нишки, ще дойдат същества, които ще ви спрат в еволюцията. И вие не ще можете да се развивате, докато не дойдат други същества да съединят скъсаните нишки. Тъй че, щом някой скъса една от тия нишки, той се спира в своето развитие, спира се и цялата раса всичко около него е в застой.

Като ви казвам, че трябва да живеете добре, с това подразбирам да не късате тия нишки. Като незнаете тази дълбока наука, щом скъсате една от тия нишки, развитието ви ще спре. Някой казва: аз мога да скъсам една нишка, можеш, защо не, но трябва да знаеш, че лесно се къса нишката, а мъчно се връзва. И в този смисъл може да се каже, че човек е изтъкан. Целия Космос тъче Всички тия течения изтъкават човека.

Вие ще бъдете всеки ден под влиянието на разните планети. Човек постоянно се движи и попада под разните планетни влияния, вследствие на което постоянно се мени. Всички хора се движат в разни посоки: едни отиват към слънцето, други се връщат от там. И тъй, има постоянно движение на хората в различни посоки. Да кажем че сутрин сте под влиянието на Меркурий. След това може да попаднете под влиянието на Венера или на Юпитер и т. н. През целия ден обаче влиянията на всички планети ще минат през вашия организъм. И вечерно време, когато заспите, вашия астрален двойник ще бъде пак под влиянието на тия течения, само че в друга форма. Тъй щото, когато сте будни и когато спите, цялата природа работи върху вас. Законът на развитието поставя човека в хармония с влиянията на слънчевата система. Щом се скъсат някои от тия нишки, у човека стават попушвания и се явяват известни кармически последствия. Напр., ако влиянията на Марс стават господстващи в живота на някой човек, той ще стане военен, ще мисли само за война и за бой. И тогава, какво трябва да направим, за да изменим такъв човек, т. е. да го освободим от тия влияния?— Трябва да го турим под влиянието на друга планета. Като дойдат върху него влиянията на Юпитер, до известно време той ще бъде благоразумен, ще се самообладае, но щом тия влияния вземат надмощие, той става горделив и започва да се смята, като главния Бог Юпитер — на всички заповядва. За да го освободим от тия влияния, трябва да го поставим на други по-благоприятни. Някои от планетите действат върху религиозните чувства на човека, но ако прекара дълго време там, неговият ум може да се разшири много, той ще се зарази от някои ексцентрични религиозни вярвания. Човек трябва постоянно да отива към слънцето и от там към някоя планета, но винаги ще трябва да прави движения към слънцето. Но затова се изискват строги правила. Който не знае тези правила, може да влезе в някой трен и да го закара там дето не трябва и дето не е мислил. Значи трябва да знаем тарифата за да пътуваме, а да не вървим произволно. Като влезеш в тия течения, трябва да бъдеш много точен, защото иначе, може да влезеш в друго някое течение, и да останеш там, дето не трябва.

Та влиянията на всички тия планети образуват слънчевата система. Някой влияят положително, други отрицателно и тъй съграждат темперамента на човека. Всеки темперамент е лош, когато не е съграден добре. Когато сангвиническия, когато нервният, холерическият, флегматическият темпераменти са доброкачествени, по-хубаво нещо от това няма. Следователно те се балансират помежду си. Първите два темперамента отиват с отрицателните течения и между тях става едно преплитане, една обмяна на енергия. Всеки темперамент си има известен орган, който е най-силно развит. Тия органи са център на сили които функционират в живата природа. Всички вие сте под влияние на тия сили.

Астрологията се занимава с физиологическия процес на човешкото развитие. Това е едно основно знание в окултната наука. И всеки, който иска да има нормален ум и нормално сърце, трябва да разбира влиянието на планетите Аз наричам нормален ум този, който не се стряска от мъчните задачи в живота. Нормално сърце наричам това, което не се дразни от малките работи. Tpябвa да избягвате стрясканията, сътресенията, а за да се избягнат, човек трябва да има вяра във великия закон, който работи в Божествения свят.

Всички планети представляват една разумна система, те са образувани от разумни същества, затова тези течения са под строгия контрол на тези същества и чрез тях те влияят на хората през пространството.

Често онези, които следват окултната наука, но не са запознати с различните клонове на тази наука, като астрология, хиромантия, френология и др., не могат да си помогнат, когато ги нападне меланхолия или обезсърчения или една рязка промяна от едно състояние в друго. Например, ако някой минава от едно религиозно състояние в едно негативно състояние на Сатурна. той веднага ще се обезвери, и за да се отклони ума му от тези отрицателни мисли, върху него трябва да действат магнетичните влияния не слънцето и той ще се хармонира. Някой казва: не вярвам в нищо. Но щом го извадите от това течение, ще каже. че се е заблуждавал. Защото в света има едно перспективно отклонение: можем да видим неща, които никак не съществуват и да ги считаме за реални. Там е опасността. А когато виждаме самата реалност, няма никаква опасност.

Изкуствата произтичат от планетите. Меркурий ще ви научи на търговия. На какво може да ви научи Юпитер, кое изкуство подържа той? — Висшата търговия, финансите, дипломацията. Сатурн е добър за началник на отделение, за дребни занятия, като обущар и др. Слънцето пък има отношение към изкуствата. Хората, които са под неговото влияние стават държавници, придворни, изобщо заемат все по блестящи служби. Първичната идея която съществува в Космоса, подразбира движение към Божествения двор, към Божествената държава. Понеже хората са забравили Божествената държава, те гледат на светската държава, към Бога. Трябва да знаете, че в Космоса всичко има съвсем друго предназначение, отколкото тук на земята.

При хармонията и при радостта човек е свободен, там той може да прояви своята воля. Противоречията пък му дават само възможност да прояви една идея. При хармонични съвпадения тия противоречия астрологически ни дават възможност да се проявим като разумни, като свободни същества. Това са само моменти, защото трябва да знаете, че в закона на свободата няма време и пространство.

Из Беседите


Словото на Учителя

Качествата на реалността

(продължение от брой 128)


Човек трябва да бъде реалист в живота си, да не живее с фантазии. Реалистът най-първо проучва устройството на своето тяло и на силите, които функционират в него. Най-първо вие трябва да знаете какъв трябва да бъде вашият нос. Ако носът ви почне да се завърта надолу като на орел, това е признак, че сте добили един хищнически навик. Всички песимисти са все със закривени носове. Ако носът стане чрезмерно широк, тогава човек изпада в друга крайност. Така че, има съответствие между състоянието на носа и психическия живот на човека. Вие не знаете колко дълъг трябва да бъде носът. Щом има някаква анормалност в чувствата, тя ще се отрази и върху носа и ще са ви потребни 10 години сериозна работа, за да ги поправите. Ако можете с половин милиметър да продължите носа си, това е огромно усилие на вашата мисъл. Така че,

усилието на човешката мисъл в дадено направление е в състояние да измени нашия живот.


Идеите и мислите, с които живее човек, са главният фактор на неговия живот, защото мисълта строи формите, в които животът се проявява. Например, ако четете Библията, вие ще се проникнете от идеите и характерите, които са описани в нея. Защото Библията не е само една мъртва книга, но има един жив дух в нея. Във всяка книга има една динамическа сила, която въздейства на тези, които я четат. Всеки от вас може да направи опит да провери истинността на моите думи. Всеки от вас може да провери има ли Провидение и грижи ли се то за нас. Но като правите опит, не го правете за свое лично благо. Направете следния опит - идете при някой болен и си кажете: Господи, както си казал, нека оздравее този човек, аз ще се радвам, а той ще познае, че Ти си Онзи, Който даваш живота и здравето. И ще имате положителен резултат. Като направите този опит и се усъмните, ето какво ще се случи с вас - тогава ще ви поставят вие да боледувате и животът ви ще бъде на косъм и тогава ще направите опит в себе си. Кажи си тогава: Господи, ако ми върнеш живота, аз вече ще вярвам. След това вече ще бъдеш здрав. Какво ще има да се съмнявате след това? Това са неща, които може да поставите на опит. Може да направите и опити в друго направление. Например, искате да знаете дали сте справедлив и алтруист или сте егоист. Направете си едно хубаво ядене, но наредете така, че в това време да ви дойде някой гладен приятел на гости. Ако дадете на него повече отколкото на себе си, вие сте алтруист, но ако му дадете по-малко, вие сте егоист. Който е алтруист, мисли преди всичко за благото на другите и после за своето благо. Ще кажете: Ако постъпваме така, къде ще му излезе края? Ние ще се разорим, ще ни оберат. Аз, човека на науката, не съм видял досега добър човек да е обран.

Добрият човек е като извор. А вие не можете да оберете един извор.


Колкото и да вземеш, не можеш да го обереш. Щом могат да ви оберат, вие не сте добър човек. Щом не могат да ви оберат, вие сте добър човек. Щом се обиждате, вие не сте добър човек. Не да не се обиждате, но като се обидите, да кажете: от мен да мине. Така ще се справите с едно противоречие. А сега хората спорят и делят благата в света. Всички блага в света ни са дадени даром от Природата и всички трябва да се ползваме от тях, без да спорим, защото и без това всички сме изложени на изпитания и противоречия. Има изпитания, от които мога да ви предпазя, но има и такива, които по никой начин не мога да ви кажа. Трябва да минете през тях, за да научите един урок, който иначе не можете да научите. Хората сега искат да знаят своето бъдеще, за да вземат мерки да предотвратят изпитанията и изненадите. Но има неща, които не могат да ви се кажат, за да минете през тях и да научите един урок. Защото

човек се учи само от онова, което опита. Само когато човек мине през всички страдания, той ще научи уроците на живота.


Ако не можете да носите страданията, какъв човек сте? Единственото нещо, с което човек се отличава, това е неговото търпение да носи страданията. В страданията човек се учи да мисли и като мисли, той носи страданията. Човек се яви в света, за да поправи известни грешки в него. Чрез човека се поправят известни грешки в света. И ако Бог създаде този свят, Той го създаде за известни души, които са направили грешки, за да ги изправят. Раждането и прераждането това са пътища и възможности за поправяне на грешките и повдигане на душите. Хората, преди да дойдат на Земята, бяха щастливи. Но в щастието има един закон, че щастливият човек от своето щастие трябва да слезе да даде на нещастните. Нима мислите, че Христос не беше щастлив? Той беше най-богатият и най-съвършеният от съвършените и слезе при страдащите хора, за да им покаже пътя, по който трябва да се развиват.

Сега искам да схващате реално нещата. Не искам да ви занимавам с неща, които не зная. Аз ви говоря неща, които зная, неща, които съм опитал 99 пъти и неща, в които и сега живея и ги виждам. Има неща, които за мен не са съществени, а са временни сенки. Но за мен доброто е нещо реално, правдата е нещо реално. Аз съм ги опитвал и съм дошъл до заключението, че и най-лошите хора при известни условия могат да проявят добра черта, а при известни условия и най-добрите хора могат да проявят нещо отрицателно. Но то е нещо външно, което не засяга същината на човека. Има една вътрешна чистота, която трябва да пазите в отношенията си. Всеки от нас да има желание да пази вътрешната свобода. В това е чистотата. Моите отношения към другите трябва да бъдат такива, каквито са към самия мен. Това е вътрешната чистота. А само при нея може да се прояви любовта. Когато Бог сближава хората да се обичат, Той им се разкрива.

Когато Бог иска да се разкрие на две души, Той ги кара да се обичат.


Когато хората се обичат, те в себе си проявяват Бога. Любовта в света е един процес да познаем Бога. И ако познаем Бога ще бъдем близки, ако не Го познаем, ще бъдем чужди. Когато хората са чужди, те не познават Бога. Любовта е опознаване на Бога и ако ние опознаем тази същина, ние ще имаме реална Любов. Който познае Бога по този начин, неговата любов не може да се мени. Онези, които не познават реалността в света, проявяваща се във всеки един човек, не познават любовта. Всеки един човек, който изказва каквато и да е любов към нас, е проява на Бога, а човек съзнава, че Бог се проявява и се учи. Аз в дадения случай съзнавам, че Бог чрез мен обича някой, и аз го обичам. Тук имаме две страни на любовта. Бог го обича чрез мен и аз го обичам. Божията любов се отличава по това, че при нея човек е готов на всички жертви. Когато обичате човека по божественому, вие виждате само хубавото у него, виждате само добрата страна. Зад видимите противоречия и дефекти виждате доброто. И всички социални недоразумения и противоречия, така както хората днес искат да ги разрешат, няма да могат да ги разрешат. Така както науката и религията искат да ги разрешат е хубаво, но по този начин живота не може да се оправи.

В света трябва да влезе любовта, за да се оправи живота.


Но не личната любов към едно лице само, тя не може да внесе щастието в света. Но тъй наречената Космична Любов, или свръхлюбовта, или както я наричат Любовта на душата трябва да влезе в света, за да се изправи той. Първият белег на Космичната Любов е, че за нас Бог не е нещо отвлечено, но ще ни бъде като приятел, ще ни бъде най-близък от всички. Тогава ще настане една коренна промяна в личния, семейния и обществения живот, във възпитанието, навсякъде.

И щастието, което хората търсят в света, е постижимо само при Любовта. Без Любов няма щастие в света.


Ако някой път сме щастливи, това се дължи на едно временно прозрение на Любовта. А когато сме нещастни, това показва, че Любовта е изчезнала. Когато любовта напусне напълно човека, той умира, заминава за другия свят. Ако мислите за хубавото и красивото в живота на заминалите, вие сте във връзка с тях. По този път може да направите връзка и с Христа, като мислите за великата Му мисия на Земята. И със светиите може да направите връзка, ако държите в ума си тяхната чистота и святост. Като държите в ума си доброто и красивото в живота на хората, с това вие правите връзка с тях, с Бога, който е в тях. А който иска да намери Бога с критически ум, има да го търси милиони години и пак няма да го намери. По този начин Бог не се намира. И когато човек говори за Истината, трябва да бъде крайно внимателен. И по адрес на Христа, на светиите и на великите хора е опасно да се говори, защото ще имате лоши последствия. Това не е суеверие, а една истина, която сега няма да ви доказвам, но всеки от вас може да провери и опита. Бог е Любов за себе си, но Той иска и ние да бъдем Любов. Той е справедлив, но иска и ние да бъдем справедливи и милостиви, иска и ние да бъдем като Него. И когато ние не сме като Него, идва нашето нещастие.

Желая на всички да бъдете реалисти като Тома пред Христа, да искате да опитате реалността, но като я опитате да бъдете готови да направите всичко за великото дело.

Първата заповед за онези, които са опитали реалността, Христос я формулира така: Ако ме любите, ще опазите моята заповед „да имате любов един към друг“. И ако дойде Христос в света, ще проповядва учението за приложение на Любовта. Всеки да бъде искрен и справедлив и да прояви Любовта така, както я разбира. Любовта носи радост, веселие, знание - всичко в света носи Любовта. Където влезе Любовта, оправя умовете на хората и всичко слага в ред и порядък.

Сега иде в света великата Любов, която ще сложи ред и порядък в света. Тя е Любовта на възкресението, в нея хората ще се познаят, че са братя и сестри и ще заживеят в единство.

Няма единство в света без Любовта.

Из беседата от Учителя, държана на 28 юни 1935 г.


Нина Рудникова

Как да използваме слънчевата енергия

(продължение от брой 128)


Психичният аспект не „Pleksus Sacralis“ представлява от себе си център на волята (всеки може да наблюдава как половата злоупотреба т. е. безпорядъчното отнасяне с този център отслабва преди всичко волята на човека). Какво нещо е воля? Волята съвсем не е желание, колкото силно и настойчиво да бъде то. Желанието винаги е обусловено от един обект лежащ вън от нас; волята пък е постоянен, неотклонен стремеж към една поставена цел. Ако желанието, извикано от обективния свят, подлежи на закона за причинността, то волята, като стремеж към една цел, е обусловена от закона за целесъобразността. В това се състои и нейното значение. Свободна воля няма, но има воля за освобождение и пътя към освобождението минава през насочената целесъобразно воля. Закона за причинността, при волевата устременост , бива победен от закона за целесъобразността, а закона за целесъобразността ни извежда към свободата, т. е. към освобождението от всички форми, към чисто духовното състояние.

Тази непреклонна воля към освобождение е именно психичния резултат от събуждането и развиването на огнената слънчева змия, която е затворена в центъра на муладхара. Тази огнена змия прониква със своите психични излъчвания целия ни психичен организъм, събуждайки и подтиквайки в него огнената жажда за освобождение от всичко, което по един или друг начин е обусловено от закона за причинността, държащ ни в робско подчинение. Волята за освобождение е слънчевата воля на всички същества. Със стремежа да се изтръгнат от злия план отправяйки се към освобождаващото Слънце, се обяснява растежа на растенията нагоре. Огнената воля за освобождение ни помага да се борим с всевъзможни вътрешни и външни препятствия, смело ни пренася над душевните пропасти, преодолява всички опасности; и с всяка победа тази воля расте, докато се превърне в мощни крила, отнасящи ни към свободата. Тази свобода е непосредственото възприемане на истината, непосредственото съединение с Това, което е същина на космичния живот; това състояние на съзнание Буда нарича Нирвана, а Христос намеква за него с думите „ моята воля е воля на Небесния Баща“.

Сърце, Разум и Воля — това са трите главни двигатели но човешката психика, но първият импулс се дава от сърцето. Волята следва повеленията на сърцето.

От всичко изложено до тук следва, че центровете на нервния и психичен организъм на човека се разделят на две групи; първата група е подчинена на земното притегляне, втората — на привличането на Слънцето. Към земното притегляне спадат: сърцето, като създаващо връзки със затворените във форма съзнания, то е най-благородното, най-висшето проявление на земята; центъра на гърлото, като център на аналитичната мисъл; центъра на бъбреците и, най-после, центъра на храносмилането.

На слънчевото привличане се подчиняват центъра на лопатката, белодробния център, центъра на малкия мозък, и слънчевия възел. „Pleksus Sacralis“ е неутрален и обикновено действа на страната на земното притегляне, но когато в него се пробуди и развие слънчевата змия, тогава той всецяло се устремява към слънцето и това решава всичко, — равновесието се изменя, причинността бива победена от целесъобразността и човек се устремява към Слънцето, при, което и неговото тяло все по-малко се владее от законите на земята и се подчинява на слънчевите закони. Най-после, огнената змия пробужда центъра на темето, главното средоточие на нашия духовен живот и този център чрез слънчевото привличане се притегля към Космичния Магнит на неизменната Същност, на вечно движещия се поток на Живота

III.


Духовната еманация на Слънцето се възприема предимно от центъра на темето, естествено, от неговия духовен аспект.

Духовният аспект (страна) на центровете е извънредно слабо развита у хората, затова да се мисли за създаване на духовния организъм без предварителна психична работа е невъзможно; то е все едно да говорим за висша математика, когато не ни са познати алгебра и геометрия. Творчеството на духовния организъм е път за създаване на непосредствени космични връзки. Техниката на тези връзки е недостъпна и непонятна на хората днес и то не защото е тайна, а само затова, защото съзнанието се развива на степени, и духовното творчество е възможно само след овладяването на психичното творчество. Тайни няма, целият Космос е открит пред нас, но неговото познаване и овладяването на неговите дарове върви постепенно, всеки на времето си ще достигне до възможността за духовно творчество и тогава пътищата ще бъдат открити пред него. Но главните линии могат да бъдат набелязани и сега, необходимо е дори да се определи основната насока.

Какво нещо е духовното Слънце?— То е синтеза, обединението на най-висшата Мъдрост и най-великата Любов. Тази Мъдрост е върховно отричане от всичко, което има форма и название, пълно неотъждествяване на себе си с които и да било наши прояви, заради познаването на Това, което стои в основата на света, която е същина на потока на космичния живот, същина оставяше винаги неизменена във всички изменения и преливания ма вечно менящите се форми на живота.

Мъдростта е непосредственото възприемане на истината.

Любовта — това е най-великото самоотричане. най великата жертва. Любовта не иска нищо за себе си, тя твори всичко за другите- Любовта нищо не взема, а всичко дава. Любовта не е сантименталност, а жив -импулси към всяко творчество. Този, който казва, че света е създаден от Любовта и чрез Любовта, е прав. Импулсът на всяко едно действие е любовта, в нейната най-широка и най-ограничена проява, тя живее даже и в крайния егоизъм, като любов към себе си, която е най-ограничената й проява, зависеща от яснотата, ограничението на съзнанието.

Слънчевата Любов обгръща всички същества с еднаква сила, Слънцето няма любими деца. Всичко, от най великия гений, до .най-малката тревица, всички съзнания, са въплъщение на неговите творчески възможности. Любовта е съзнание за единството на космичния живот и само от степента на разширението на съзнанието зависи големината на кръга, който ние обхващаме с нашата любов. Любовта е живата връзка между всички същества от горе до долу, тя преви неразкъсваеми звената на космичния живот. Любовта е единствената ценност във всички прояви. Вий можете да правите добрини, можете да творите, можете да изучавате нещата, но ако във всичко това няма любов, то вий сте празна сянка и вашите дела са напразни. Ако ли вий сте изпълнени с любов, а условията на живота не ви дават възможност да я проявите активно, то въпреки това, вие само по-силата на вашето съществувание представлявате от себе си велика ценност. Тези, които се нуждаят от вас, от вашата любов, ще дойдат при вас, привлечени от мощните излъчвания от вашето сърце. Страдащите ще си отидат от вас утешени, под вашето влияние злодеите ще станат праведни, и най-злото сърце ще просветне под лъчите на вашата любов. Никаква проповед, никакви думи не влияят на човека тъй, както непосредствените излъчвания на любещото сърце.

Любовта и Мъдростта трябва да вървят ръка за ръка; великото сърце трябва да се съедини във вас с възвишения ум. Иначе е невъзможно: без любов няма мъдрост, и без мъдрост няма любов.

Всички Велики Учители на човечеството са били въплъщение на духовното Слънце, синтез на Мъдростта и Любовта. Да създадем този синтез в себе си, да присъединим към него нашето вътрешно творческо осъществяване в нашия духовен и психичен организъм (Раджа Йога) и да го проявим навън в творчество в полза на общото благо (Карма-Йога). Този синтез е духовната задача на бъдещето, той създава огнения устрем към непосредствено съединение с духовната същност на Слънцето, което не е нищо друго освен призма, през която минават лъчите на Космичния Магнит, центърът на който е навсякъде, тъй като той е същността на всяко явление, а периферията на неговото влияние е в безкрайността.

Познайте единството, на Космичния живот, имайте смелост да протегнете ръка на Слънцето, като на ваш брат, но в същото време кажете на всяка тревица — мой брат. Тогава вий ще познаете духовната същност на Слънцето. И тогава вашето концентриране към Слънцето ще стане подсъзнателно, постоянно, ще стене фон на всички ваши прояви. И тогава не ще ви бъдат нужни вашите психични органи, защото ще творите чрез духовен импулс. Това значи, че вашите нервни и психични органи ще действат тъй естествено и без каквото и да било напрежение на волята, както дишат вашите дробове, както тупти вашето физическо сърце. И тогава, създавайки постоянна и непосредствена връзка със Слънцето, вий ще можете да полетите в Космоса, развивайки органите и средствата за познаване на неговите тайни и за овладяването им.

Бъдете това, което сте: слънчеви лъчи, слънца, светещи в света на плътта, намиращи щастие в даването. Помнете, че само когато давете полученото, вий добивате възможност отново да получавате. Нищо от това, което сте постигнали, не пазете само за себе си: претоварването на центровете спира по-нататъшната им работа; давайки вие ги разтоварва.създавайки в себе си блажената празнина, жадуваща нови получавания, привличаща нови и нови възможности на Творчество, Мъдрост и Любов.

Нина Рудникова

(Из сборн. „Окултизъм и йога“ № 4)


Електричеството ни мисълта


Кралското Британско Общество наскоро е наградило със златен медал Д р Е. Д. Адриан, от физиологическата лаборатория в Кеймбриджкия университет, задето е открил, заедно с Бриан Матю, преподавател в кралския колеж, един метод за трансформиране на електрическите импулси на мозъка в светлинни лъчи.

Ето, с няколко думи. как доктор Адриан е обяснил своето откритие пред един представител на „Дейли Мейл“:

„Когато духът е в положение на покой, напр. когато един човек е седнал в едно кресло, със затворени очи, без да мисли за нищо особено, забелязва се едно намаляване на електрическите импулси на мозъка, като достигат до 10 в секунда. Ако лицето отвори очите си и концентрира своето внимание, електрическите импулси нарастват до 2000 в секунда. По-голямата част от мозъка обаче изглежда да остава бездейна при всички умствени процеси.“

Професор Банкрофт, говорейки по същия въпрос. казва, че доктор Адриан е открил естеството на умствените съобщения (телепатията): дългите вълни, които излизат от мозъка, когато той е в покой, биват заменени, когато настъпи нЯкакво физическо въздействие или умствено съсредоточение, с къси вълни, които представляват мислите и се менят по интензивност и бързина.

Из „Revue Metapsychique“


Слоновете и магарето

(б а с н я)


Индийските едри, силни и умни слонове се наканили един ден да отидат в Свещената планина на поклонение. Като се приготвили и от сборния пункт почнали да се редят за път, претърчало пред тях магарето.

— Ти, приятелю, защо се изпречи тук? попитал го първия слон.

— Как защо! — отвърнало магарето, — нали тръгвате за Свещената планина, аз ще ви водя. Както знаете, аз водя овцете, водя камилите, ще водя и вас, защото съм добър водач.

— Добре си намислил, — казал слонът, — но ние въобще нямаме нужда от водач. Камилите гледат само нагоре, защото мислят че Бог седи високо някъде в небето, та искат да го видят там, затова не виждат равния път пред себе си. Овците пък гледат само на долу, защото мислят, че Бог ходи по земята с дълга хаба, бяла брада и гега в ръката, та не смеят глава да подигнат, затова и те не виждат къде да ходят. А ние виждаме Бога навсъде, Той е и наш водач.

* * *

Не е водникът място
За всеки, който пожелае;
Освен хорото, трябва
И обичаят да се знае.

Дядо Благо


Книжнина


Окултизъм и Йога. книга четвърта, окултен сборник на руски език, със следното съдържание:

От редакцията: Обръщение към задграничните окултисти; Субективна подготовка — Нина Рудниково: Безстрвшие — проф. Ник Рьорих; Степени на Учението — Мих. Никитин; Светлината на Метохия—Г. Свищев; Как да използваме слънчевата енергия — Нина Рудникова: Цветовете на земята — Нина Рудникова; Свръхестественият свят пред лицето на науката — Профес. Ник. Краинский; Окултният живот в България — Александър Невелский: Всемирното Братство в България — Сава Калименов; Знамето на Мира и Пакта на Рьориха — Ал. Невелскнй; Знамето на Мира — Проф. Ник. Рьорих; Писма към читателите — Т. П. Сундри; Освен тези статии сборника съдържа художествено литературен отдел, свободна трибуна за читателите, критика и библиография, нови книги и др.

Както показва съдържанието на този четвърти номер от сборника, „Окултизъм и Йога“ расте и се развива по обем и разнообразие ка засегнатите области. Редакцията на сборника е ръководена от идеята да направи от него един вид свободна трибуна за всички окултни течения, работещи на страната на доброто, като по тоя начин способства за запазването на хармонията, едноцелността и взаимното сътрудничество помежду им. Вървейки твърдо по тоя път, ние се надяваме че „Окултизъм и Йога“ ще стане една насъщна потребност за всички славянски окултисти.

В този брой на сборника има статии за Окултния Живот в България и специално за Всемирното Братство в България.

Книгата има 136 страници и струва 35 лв. Доставя се от редакцията на в. Братство — Севлиево. От същото място може да се доставят и първите 3 номера, от които първа книга струва 22 лева, а втора и трета — по 28 лева

Вегетарианство и етика, от Живоин Костич, № 6 от Вегетарианска библиотека, издаване в Белград. Цена 10 динара. Може де се достави от автора — ул. Бр. Иаковича, 2, Белград.

От същата библиотека са издадени на сръбски език книгите: 1) Основите на вегетарианството, от Ж. Костич; 2) Природосъобразен живот и дълговечност, от Л. Слуцки; 3) Трите отровни храни, от Д-р П. Картон: 4) Да ядем ли месо, от д-р Келог и 5) Философия на храненето, от Д-р Жил Гранд.

Пожелаваме успех не братята югославяни в разпространение на идеите на вегетарианството и на природосъобразния живот.

„Природа и наука“ год V. кн. 10, редактирано от Проф. П. Бакалов, Проф. Асен Златаров, Проф. Ст. Консулов и Ал. Радославов със следното съдържание:

1. Същност, произход и развой на живота — Проф. Д-р Ст. Консулов. 2. Планинските очи на Рила и Пирин — Проф. П. Бакалов. 3. Мощта на зеленото растение — Проф. Д-р Ас. Златаров. 4. Пещерите като хранилище на културно историчен материал — Р. Попов. 5. Плевелите, тяхната биология — Проф. Н. Стоянов. 6. Дървениците в България — Пенчо Дренски. 7. Чудесата на живота — Ал. Нойдорф. 8. Отвъд Нил — А. Маркович. Научни съобщения. Вести. Книжнина. Въпроси и отговори. Разни.

Цена 60 лв.. Адрес: Ал. Радославов, ул. Руен № 24 — София VII.


  Година 7 (1934 - 1935) - Вестник 'Братство' – 1928-1944
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ